Pravila tv kviza Znzkvi

Pitanja su podijeljena u šest kategorija: Mentalno razgibavanje, Zemljo Tisućljetna, Umjetnost i kulturica, Novija politička historija BiH, Lagano sportski i Uspješne žene. Takmičar/ka uvijek započinje igru pitanjem iz kategorije Mentalno razgibavanje, dok se druge kategorije rotiraju u odnosu na stepen težine. Dakle, drugo pitanje nekad može biti iz Uspješnih žena, a nekad iz Novije političke historije BiH, kao i treće, četvrto, peto i šesto pitanje.

Da bi pobjedili u Znzkvi kvizu morate proći kroz tri praga.

Star Star Star

Prvi prag se sastoji od pitanja iz tri kategorije. Tačnim odgovorom na sva tri pitanja pređen je prvi prag i osvojeno 50 KM. Netačan odgovor diskvalificira igrača.

Star Star Star

Drugi prag se sastoji od pitanja iz kategorija: nova politička historija, lagano sportski i uspješne žene i drugih.. Ukoliko učesnik odgovori na sva tri pitanja tačno, prolazi drugi prag i osvaja dodatnih 50 KM (100 KM sveukupno). Netačan odgovor diskvalificira igrača, ali igrač zadržava osvojeni osvojeni dobitak s prvog praga (50 KM).

Star Star Star

Onima koji odgovore tačno na svih šest pitanja otvara se mogućnost otvaranja trećeg praga - Pitanje za Nobela. Ukoliko natjecatelj prihvati ovaj izazov može udvostručiti svoj dobitak i dobiti 200 KM, ali ako izgubi ostaje bez ičega.

Mentalno razgibavanje

Mentalno razgibavanje

Svi takmičari igru započinju laganim zagrijavanjem. Kao što sportisti prije natjecanja moraju da se istegnu i pripreme, tako i naši takmičari u prvoj rubrici, sa relativno laganim pitanjima zagrijavaju moždane vijuge kako bi bili spremni za naredna pitanja.

Mentalno razgibavanje
Zemljo tisućljetna
Zemljo tisućljetna

Zemljo tisućljetna

Bosna i Hercegovina je zemlja bogata rijekama, planinama, jezerima, šumama i drugim prirodnim ljepotama. Također, ima bogatu i dugu historiju pa smo rubriku posvećenu historiji i geografiji Bosne i Hercegovine nazvali simbolično „Zemljo tisućljetna.“

Umjetnost i kulturica

Umjetnost i kulturica

Ako želite da pobijedite u Znzkviju bilo bi super i da gledate filmove, čitate knjige, slušate razne žanrove muzike, ali i da poznajete arhitekturu, različite stilove, umjetnike kao i da prepoznajete njihovu poetiku. U rubrici “Umjetnost i kulturica” ko zna šta će vas zapasti.

Umjetnost i kulturica
Novija politička historija Bosne i Hercegovine
Novija politička historija Bosne i Hercegovine

Novija politička historija BiH

Znzkvi je jedini kviz koji ima pitanja na koja ne postoje odgovori. Znzkvi postavlja pitanja od milion dolara ali za maksimalno dvjesto maraka. Hiljadu zašto ali nijedno zato. Apsurdistan koji živimo i kojim smo okruženi. To su pitanja iz kategorije “Novija politička historija Bosne i Hercegovine”.

Lagano sportski

Lagano sportski

Koje godine je odigran najduži meč u historiji tenisa? 2010. godine! A znate li koji sport ima najviše registrovanih članova na svijetu? Ne znate? Ribolov. Sada znate. Da biste pobijedili u Znzkviju potrebno je znanje iz raznih oblasti, a jedna od njih je sport.

Lagano sportski
Uspješne žene
Uspješne žene

Uspješne žene

One su naučnice, umjetnice, državnice, vizionarke, revolucionarke, inovatorice, aktivistkinje, princeze, kraljice, doktorice, sportašice, prosvjetne i socijalne radnice…jednom riječju heroine! Rubrika posvećena svim ženama koje su oblikovale svijet u kojem živimo.

Pitanje za Nobela

Pitanje za Nobela

Ako ste uspješno prešli svih šest prethodnih kategorija i tačno odgovorili na sva pitanja - osvojili ste 100 KM. Čestitamo! No, sada nudimo opciju da otvorite pitanje za 200 KM; odnosno “Pitanje za Nobela”. To je ujedno i najteže pitanje. Samo pazite - ako odgovorite netačno ostajete bez ičega.

Pitanje za Nobela
Joker bruda
Joker bruda

Joker bruda

Takmičari imaju pravo samo jednom iskoristiti joker "Prozovi Brudu" i na taj način dobiti zamjensko pitanje. Ipak, Bruda se ne može prozvati na prvom pitanju (Mentalno razgibavanje) i na direktno pitanju u Baražu.